Dry Needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode in Nederland die er op gericht is om zogenaamde triggerpoints te inactiveren. Een triggerpoint kan omschreven worden als een strakke streng in een dwars gestreepte spier. De spier is eigenlijk lokaal nog aangespannen. Aanraking van het triggerpoint kan bij de patiënt de herkenbare pijn opwekken.

Triggerpoints kunnen ontstaan door o.a. overbelasting, verkeerde werkhouding, stress of een trauma. Maar ook tekorten van bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine D1, B1, en B12 kunnen triggerpoints veroorzaken of in stand houden.

Een triggerpoint veroorzaakt niet alleen pijn maar kan ook een bewegingsbeperking geven.

Bij dry needling gebruiken we dezelfde naalden als bij acupunctuur, de behandeling is alleen totaal anders. De acupunctuur naald wordt via de huid in het triggerpoint geplaatst met als doel om een local twitch response op te wekken (dit is een aanspanning van de spier), waardoor het milieu in de spier verandert: er is weer zuurstof

Patiënten kunnen de behandeling over het algemeen goed verdragen. De behandeling wordt vergoed door alle zorgverzekeraars.